Tuesday, May 24, 2011

the reasons!!,,

assalammualaikum....hye cik adik manis dan hensem boy,,gua xkeje ari nie so ada la masa untuk update blog nie..dah 2 hari x keje..semalam gua ponteng kuar berpoya2 dengan member2 g gambang hahah not bad la kat sane walaupun panas tapi gua belasah jer mandi sampai petang....walaupun kuar dengan member2 yang lame gua xjumpe dan xberapa rapat dulu tapi gua layankan jer janji boleh masuk kepala.....rase happy jugalah dapat lepak ramai2 terasa macam zaman sekolah2 dulu pulak..


beberapa hari lepas gua dapat call dari member perempuan gua saje tanya khabar dah lama xjumpakan.dia nie kira follower blog gua la juga.dia pun buka cerita pasal blog dia marah gua kenapa selalu salahkan perempuan dalam setiap entry gua??gua tergelak besar bila dengar dia ckp macam 2... hahahah!!!!gua tanya apa yang buat dia marah sangat sampai cakap macam itu?dia cakap la yang lelaki dan perempuan same jer xada beza sama jahat sama jer baiknya..ada jugak follower gua komen kat ruangan komen yang entry gua terlampau menyalahkan perempuan semata2....




oklah gua bagi tau kenapa gua selalu kaitkan isu wanita dalam entry gua.ini pendapat gua jer xtau la lu orang pun befikiran same dengan gua atau tidak..sebenarnya wanita nie tak befikiran jauh serius gua cakap kebanyakan perempuan yang gua kenal semua macam 2..selalu buat keputusan tanpa berfikiran panjang dan mudah dipegaruhi..gua bukan saja2 beb,,nak kutuk perempuan sesuka hati emak,akak dan adik gua pun perempuan macam lu orang juga...gua pun suka perempuan xkan gua nak kapel dengan lelaki peh!!nabi xmegaku umat beb!!hahahah....

dengan kelemahan yang ada pada perempuan ni la kaum lelaki mudah megambil kesempatan...gua bagi contoh berapa ramai perempuan bertudung dah jadi filem star untuk video 3gp 5 minit???lu boleh fikirkan...alasanya senang jer lu dah sayang sampai sanggup bagi satu2nya bende berharga yang lu ada bullshit!!! kalau sayang 2 bukan caranya..lelaki yang betul2 sayang dan hormat lu sebagai seorang perempuan xkan sentuh ataupun rosakan lu...bagi lu 2 ker namenya cinta?gua rase lu kene cari  definasi cinta sebenar menurut islam....mungkin cara gua terlampau kasar dan nampak kurang ajar tapi ini la cara gua..bagi gua golongan umur 18 tahun ke atas dah xdnya nak manje2 nasihat lembut2 bagi gua lu dah jadi buluh bukan rebung lagi...tapi sedar x yang buluh 2 lebih banyak manfaat dari rebung???so gua xnak cakap banyak lu fikir sendiri.........









.Seorang wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

Sunday, May 15, 2011

gurlz for rent............

Tajuk ni sebenarnya dah lama gua fikir untuk dimasukan dalam blog gua cuma xmasa untuk update blog coz bz untuk final exam lepas.Study week punya la lama 2 minggu beb otak gua dah membatu dah duduk jb 2 lame2, tengok bende yang same.Baca tajuk pun lu orang dah dengar macam sialkan????tapi ini la realiti yang gua nak kongsi kat lu orang so lu renung2kan dan selamat beramal ok...ececeh macam penceramah bebas pulak gua nie heheheh........


Bila lu bace tajuk nie mesti lu ingat perempuan untuk disewakan? lebih kurang la tapi kali nie lain sikit bukan sewa diri tapi sewa perhikmatan....pernah dengar pelajar ipt jadi pelacur?kes ni dah banyak kali kite dengar dan bagi gua benda ni dah jadi ‘open secret’…cuma kita je yang masih nak bersikap terlampau defensif, memandang isu ini sebagai isu yang ringan,universiti lagi lah tak nak megaku student diaorang terlibat, malu konon,bullshit!!!....alasan yang sering diberi oleh diaorang yang terlibat dengan gejala nie biasalah  nak biayai pegajian di ipt..serius gua cakap 2 alasan paling bullshit!! pernah gua dengar.Comon la gurlz alasan macam 2 dah xboleh guna pakai lagi sekarang cuba jadi lebih kreatif hahahah.........Apa guna ada PTPTN yang lu pinjam 2???mane pergi duit 2???opsss!!gua lupa yang perempuan sekarang nie high maintanance hingga sangup gadai maruah untuk beli barang make up mahal2kan...

Ok itu yang pernah kita dengar dan lihat ada juga segelintir wanita ini menggunakan laman sosial untuk mendapatkan wang dengan cara yang mudah...gua ambik contoh la seperti di YM sapa yang nak tengok webcam aksi gairah diorang lelaki hidung belang nie perlu bank in kat akaun dorang..tapi bagi gua ini lebih bermaruah kot kalau nak dibandingkan dengan jual diri..diorang bukan kisah pun antara alasan dorang"ala saja suka2 jer bukan nampk muka pun setakat dada dan yang laen 2 semua perempuan ada"mak ai betul maju pemikiran perempuan melayu sekarang aek teruja gua dengar hahah...gua rase kalau ada buka kedai tawar nak beli maruah dorang gua rase ramai kot yang dah tergadai...Gua pun pelik mana hilang sifat pemalu dan sopan satun yang ada pada gadia melayu sekarang...betul kate orang bila nafsu jadi pegagan hidup rase malu,agama dan harga dri dah xbererti.


Sebenarnya sebagai individu muslim yang telah diterapkan dengan nilai2 agama yang tinggi sejak dari kecil haruslah menitik beratkn tentang nilai diri serta harga diri.Individu yang berjaya sering mementingkan harga diri agar seiring dengan kejayaan yang dicapai dan jika amalan seharian tak berlandaskan agama serta bertentagan dari ajaran islam maruah individu itu sendiri akan tercalar dan memberi kesan terhadap keseluruhan hidupnya.


 


p/s:sama ada ianya disebabkan desakan hidup atau pun semata2 kerana wang hanya individu itu diri saje yang tau alasan sebenar....

Saturday, May 14, 2011

kasihnya ibu.....

Assalammualaikum halo2 lame gua xupdate blog nie..ramai gak tanya kenape xupdate dah lame xada entry baru…gua macam biasa la dengan macho dan konfidennya cakap broadband gua dah mati kalau lu tolong bayokan gua update blog gua hahah….gua rase xterlambat lagi tok ucapkan selamat hari ibu kepada semua wanita kt dunia nie….tanpamu  xbererti hidup ini….so untuk entry kali nie gua akan cerita kisah wanita begelar ibu…

Serius gua cakap seumur hidup gua xpernah ucapkan selamat hari ibu sehingga la gua pindah ke sekolah teknik dulu…gua masih ingat ayat mak gua “kau betul nak duduk asrama rop?”gua yang masa 2 semangat nk pindah dgn konfiden jawab “ya” tapi dalam hati gua tau mak memang berat nak lepaskan gua pergi.hari petama gua masuk asrama gua masih ingat lagi masa 2, jam masih kul 6 pagi gua bertolak dari rumah menuju ke penjara (bagi budak yang pernah dok asrama korag mesti taukan)lepas cium mak, gua naek kereta pagi 2 abang gua hantar dengan jiran sebelah rumah…hati dah sebak tengok  mak gua menagis(padahal pindah sekolah kat Bandar segamat jer heheheh)..tah macam mane radio pagi 2 boleh putarkan lagu kasihnya ibu dari burn…serius bejurai air mata gua mase 2 tapi gua tetap kool cover line takut abang gua dengar kat depan heheheh…
Sejak hari 2 gua selalu kol mak gua walau pun hp xleh bawak tapi gua sorang jer lepas bawak hahah….perasaan petama nak ucap hari ibu kat mak gua memang malu giler sebab sebelum tu xpenah wish pun…ayat petama yang keluar kat mulut gua masa 2 “mak selamat hari ibu”masa 2 gua belikan mak gua kek dan sepasang baju+tudung..itu hadiah petama gua bagi kat dia selama 16 tahun gua hidup.tapi semua 2 masih xdapat balas budi yang mak tabur kat gua lepas abah gua meninggal dia la mak dia la abah bagi gua.dia besarkan gua dari gua kecil sampai gua lagi beso dari dia hahahah..bagi gua mak gua nie kira macam wonderwomen la heheheh…..
Darjat ibu amat tinggi dan kedua selepas mentaati Allah amat malang bagi mereka yang pernah meyakiti atau megasari mereka..Allah berfirman bermaksud” dan tuhanmu memerintahkan supaya janganlah engkau sembah kecuali Dia dan berbuat baiklah kepada kedua ibu bapa sekiranya mereka telah tua janganlah sesekali berkelakuan kasar kpda mereka….Abu hurairah meriwayatkan pernah para sahabat bertanyakan kepada Rasullulah “siapakah yang wajib ditaati”jawab Rasullulah “ibumu” tiga kali nabi ditanya soalan yang sama tetapi jawapanya masih sama..kali ke empat baru la baginda meyebut “ayahmu”…lihat betapa tinggi darjat ibu yang telah membesarkan dan melahirkan kita,,,,
Bagi gua xada hari ibu nie pun xpa sebab seumur hidup gua adalah hari ibu sebagai anak lu mesti nak tengok mak lu gembirakan…gua penah pukul orang yang wat mak gua menagis separuh mati la gak dia kene mase 2 tapi 2 dulu la sekarang gua dah baik bakal imam muda nie heheh!!!..hidup dan mati gua untuk bahagiakan mak gua…LU?YE LU..YANG TENGAH BACE ENTRY NI..APE YANG LU DAH BUAT TOK BAHAGIAKAN IBU LU? TANYA DIRI SENDIRI APA PEGORBANAN YANG TELAH LU BUAT UNTUK IBU DAN FAMLY LU….so hargailah ape yang lu orang ada sebelum lu meyesal hingga kemati…