Tuesday, October 25, 2011

X MoNey X ciNTa,,,,,,,,

Assalammualaikum..bestnyer dapat bersantai kat kampung tanpa menghiraukan berjuta asgmnt yg kena buat.Dapatlah gua berehat dari terus memeningkan kepala nie.Panas hati memikirkan lab report yang macam sial nie,minggu lepas jer sorang dah kene maki dengan gua sebab buat keja macam sampah hahahah!!!takpa gua marah2 sayang jer tu huhuh....sory pada pegintip setia gua sebab dah lama xpost entry baru.terlampau banyak kerja sekarang dan maybe nie entry last bulan nie huhuh sebab gua nak exam dah..tergerak nak taip topik panas nie sebab makin ramai kaum hawa post kat pesbook isu nie..



Sebelum gua teruskan cite nie gua nak kaum hawa tarik nafas panjang2 dah cuba berfikir macam kami kaum adam berfikir ok relax2 jer ok kak kiah and mak bedah jangan marah2 bile bace entry gua nie...Betul ker perempuan zaman sekarang nie metalrealistik?mencari kemewahan sebagai penjamin masa depan?betul ke kekayaan menjamin masa depan?ok gua memang xsalahkan pemikiran perempuan kenapa dorang berfikir macam 2,sebab sejak dorang kecik dorang memang telah disogok dengan cara dan berfikir seperti itu.Ibubapak,cikgu malah pensyarah gua pon penah pesan kat kaum perempuan cari lelaki yang berada supaya terjamin masa depan." sekarang zaman sume pkai duit. lau x de duit, mampu ke para lelaki sara anak bini? sedap bape minit.. derita seumur idup".Sedap berapa minit??ok itu gua xpasti...heheh ok kita kembali pada tajuk asal,see memang masyarakat kita sejak azali telah menerapkan nilai2 "murni" dalam fikiran hawa sejak dorang kecik lagi.


Kebahagian dan kesejahteraan hidup bukan semata2 melibatkan kemewahan jer.Kenapa kamu kaum hawa membangkitkan isu ini?gua jarang dengar perempuan cakap"aku nak cari suami yang boleh membimbing aku kejalan redha allah di dunia dan akhirat" tapi yang salu gua dengar "aku nak kawin dengan orang kaya bukan anak dato pon xpa janji banyak duit".So kalau ko cakap macam nie semua laki xkan berani kawin sebab wet xcukup dan risau xdapat sara anak dara orang,duit boleh cari yang penting usaha..Allah ada cakap dia akn melimpahkan rezeki kepada orang yang telah berumahtangga..korang sendiri tau kebahagiaan xbergantung kepada kemewahan tapi bergantung kepada keserdahanaan.Macam mane kalau time kawin berharta, pastu muflis korang akan mintak fasakh? kalau susah sikit pun x dapat lalui, macam mane dengan 5-10 tahun akan datang???? kate pikir mse depan??

Serius gua cakap lelaki akan berfikir seribu kali sebelum dia buat keputusan untuk berumahtangga dan dia akan berusaha ops!! bukan usaha tapi extra usaha untuk bahagiakan family dia.Gua nak tanye korang lelaki mane xnak maju???cmon la bukan semua lelaki bernasib baik ada rumah mewah, kereta besar,rumah cantik,memang sekarang dah maju semua dah ada tapi xsemua pandai mcm kau cik limah oii!! kalau semua nak jadi arkitek,doktor,peguam sape nak kutip sampah kt rumah2 kalau xda dorang mesti rumah kita kotorkan...Allah lebih tau ape yg telah dia tentukan.so kalau korang x beri mereka peluang sape lagi yang nak beri?memang betul kita x boleh hidup bergantung dengan cinta tapi seorang perempuan baek akan sentiasa disamping suami dan bagi saport dalam masa yang sama..kita orang bukan macam perempuan xpandai belaja xpa xda duit xpa lepas SPM  boleh kawin banyak tanggungjaawb yang kiteorang kane pikul bukan hanya family malah ibu bapa,itu pon masih xdapat buka mata korang ker??.jangan cakap lelaki xmajukan diri...gua bagi contoh la ayah korang dulu xsemua kaya beb dengan susah payah dapat juga kita belajar kat menara gading..mungkin dia xmerasa kekayaan 2 masa muda tapi dia akan rase kesenagan 2 bila tua nanti.See Allah maha adil kalau dia x bagi kesenagan sekarang mugkin dia akan bagi nanti..dia nak uji kita  dengan kesusahan nak tengok sejauh mana perhubugan itu bila dalam kesusahan..

Korang cerita pasal masa depan korang akan terjamin bila berkahwin dengan orang yang kaya?korang pasti?boleh ker korang tau ape yang jadi 5 or 10 tahun akan datang?Semua yang terjadi telah ditetapkan,takdir 2 memang ketentuhan Allah kite xboleh ubah pon,so ubah pemikiran korang k..Allah berfirman,Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui. (An-Nur:32)...for my future wife saya xboleh janjikan ape2 untuk awak sekarang yang boleh saya janjikan kepercayaan dan kesetian sehingga tiba masanya...peh!! jiwang gile gua hahahah ok gua tambah iklan cikit nak panjangkan entry nie huahuahua...