Thursday, September 8, 2011

This is the real meaning of raya???

Assalammualaikum geng ape cerita raya korang best????sebenarnya gua malas nak cerita pasal hari raya nie sebab gua tahu luorang pun bosankan baca bende same jer bermula awal puasa sehingga ke hari raya boleh dikatakan setiap entry blogger2 berkesah tentang hari rayakan..See!! itu belum termasuk entry bullshitt! cerita pasal baju raya dia ada berapa tahun nie,apa kejadah dok canang baju raya hangpa kat blog nie!!!mungkin baju dia ada lebih labuci kot tahun nie hahahah!.Come on la geng!! raya bukan semata-mata tentang meraihkan kemenagan selepas kita berpenat lelah berpuasa selama sebulan..


                 
Bagi segelintir masyarakat kita sekarang hari raya adalah hari yang perlu diraihkan dengan penuh meriah tanpa memikirkan erti raya itu sebenarnya adakalanya sehingga berlebih-lebihan sehinga terjadi pembaziran..gua pun pelik kadang2 bila tengok makcik-makcik pegi kedai baju borong semua kain yang ada,dalam hati gua amboi anak makcik nie beso macam gergasi ker sampai beli kain bermeter-meter dasyat!! hahahah.Amalan membazir ini amat dilarang Allah hingga orang yang membazir itu disamakan dengan saudara syaitan. Firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya" (Surah al-Isra', ayat 27)..





Paling gua sedih sepanjang bulan syawal nie kita dihidangkan dengan pelbagai hiburan seperti konsert,movie dan drama berkaitan hari raya mana perginya rancagan yang berunsurkan keislaman yang disajikan ketika bulan ramaddan  dulu?lu orang boleh tengok masa puasa artis2 nie sebok buat amal kebajikan,tutup aurat segala tapi bila raya semua terdedah siap bergelek sakan bila meyanyi fuck off!! ibarat macam bulan puasa nie kita kena jaga setiap pelakuan kita tapi bila dah raya kita bebas lakukan ape saje...so kalau macam 2 tak ada beza kita nie dengan setankan???hahahah...Gua nak tekankan yang pentingnya rancagan2 yang berunsur keislaman ini untuk memupuk kesedaran masyarakat terutamanya remaja tehadap islam itu sendri...Yang gua tak boleh bla bila setiap drama yang disiarkan mesti nak sedih2 nak nagis2 dah kurang idea ke pengarah kat Malaysia nie sedangkan terdapat firman Allah yg menyatakan hari raya berupakan hari kesyukuran di atas nikmat yang telah diberikan serta kita disuruh bertakbir membesarkan Allah di atas tanda kejayaan dan kegembiraan selepas sebulan berpuasa...


Sebagai umat islam kita haruslah menghidupkan hari raya itu dengan takbir dan tahmid memuji kebesaran ilahi tanda kesyukuran atas segala limpah kurnia yang telah diberikan kepada kita.kita juga digalakan bermaaf-maafan serta ziarah menziarahi bagi megeratkan silaturahim.Ini diterangkan di dalam Al-Quran dan juga di dalam hadis Rasulullah s.a.w. Firman Allah s.w.t bermaksud dan supaya kamu cukupkan bilangan puasa sebulan Ramadhan dan supaya kamu membesarkan Allah dengan Takbir dan Tahmid kerana kamu telah mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur.Daripada hadis pula sebagaimana Sabda Rasulullah s.a.w. diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a.Maksudnya Hiasilah Hari Raya kamu dengan Takbir dan Tahmid.Di dalam hadis yang lain Rasulullah s.a.w. bersabda daripada Anas r.a.Maksudnya: Hiasilah kedua-dua Hari Raya kamu iaitu Hari Raya Puasa dan juga Hari Raya Korban dengan Takbir, Tahmid dan Taqdis.


So itu just pandagan gua jer tak ada kaitan or ditujukan pada sapa-sapa,sebagai manusia kita diberi akal dan fikiran untuk menilai sesuatu itu baik atau buruk so pandai2 luorang la nak gunakanya macam mana samaada nak tergolong dalam gologan bijak pandai ataupun  golongan bebal yang makin ramai diluar sane hahahahah!!!.......adios..



7 comments:

eyda nur said...

bt0l3 . .. plik bt0l ckrg . .
time ramadhan beria2 pr0gram mengaji lah pe lah . .
pas tu lesap mcm tuh je . .
ad0y , nie mcm bt keje separuh jln je .
pt0t ar byk kes berlaku ckrg . .
tk fhm3 . .

Maaruf Tanker said...

ala wayang jer semua 2 nak naikkan ranting sialan dorang sbnrnyer xd niat pon nak siarkan...

Maaruf Tanker said...

*siaran

azim_3110 said...

ramai diantara kita ni menghambakan diri pada Ramadhan, bukan pada Allah..sebab tu situasi macam tu berlaku.. ^^

oyea, boleh xbuat pop-out komen..senang skit nak komen..yg verification tu terpulang la nak atau x..xde lagi mudah nak komen.. peace.. (^^)

Maaruf Tanker said...

ok2 t gua buat pnmbah baekkan k huhuhuh bz la dgn hal duniawi kdg2 jer update blog nie..

ChentaEty said...

betol2..hehe..hye,tanker..huhu..nma bukn main giler..nama famous..hehe.anyway,like ur blog..put u in my fav bloglist..keep in touch..ada masa..rajin2 kan aa diri melawat blog sy..y gloomy.huhu..=)follow u..

Maaruf Tanker said...

ok tq sudi singgah...bukan name famous la nie mmg name pggln kt sklh dlu masa join rugby..name jer ganas tapi hati baek maa...hahahah=P

Post a Comment