Tuesday, February 8, 2011

remaja

bosan gile gua xtau nak buat ape,nak buat asgmnt malas hahahahahah...xpe sebelum gua buat semua keje2 gua,gua nk membebel dulu kat sini.....nak tunaikan pemintaan member gua  dia nk bace blog gua....semalam gua layan cite aku masih dara...gua tengok cite 2 gua teringat kisah2 lame hahahaaah.........memang realiti ape yang cube dia kupas dalam cite 2 gua ske tengok hahaha....cantik gak raja farah pakai tudung (mungkin sebab dia belakon jer kot hahahah)....gua ingat g mase zaman sekolah tajuk keruntuhan akhlak nie la jadi topik utama dalam paper final  bahasa melayu suck!!!! gile kompom cikgu nie dah xada idea nk wat soalan barukan hahahah.......

ala isu nie sebenar nyer dah lame dah jadi isu panas yang bezanya remaja sekarang mungkin lebih xtream kot hahaah....mane xnya dadah,ganja,perempuan,ponteng sekolah,mabuk semua jadi makanan dorang sekarang. so gua nak story cikit la pasal keruntuhan akhlak di kalagan remaja kita....menurut kamus dewan edisi ketiga keruntuhan bermaksud kejatuhan atau kerosankan dan akhlak memberi maksud budi pekerti,kelakuan,tingkah laku manusia sama ada baik atau jahat.....

gua pelik gak kadang2 tgk awek2 melayu berkepit degan pakwe dorang,,agak xrimas ker?bodo jer perlu ker 2 semua?atas dasar nama couple 2 bukan lesen la lu  orang nak berkepit macam 2....peh malu sial klu mak bapak lu kat kampung tau ape lu orang buat malu beb diaorang...tegok betapa rendahnya martabat perempuan melayu.....member gua penah cakap "ala bukan susah sangat lu nak pakai perempuan melayu nie klu lu mintak dia memang xbagi tp lu bawak dia kua balik lewat so dia xleh masuk rumahkan lu bawak balik la rumah lu...so  kompom malam 2 lu dapat makan ayam daging beb"ok gua xpernah wat bende nie saje jer nk bagi lu orang buka mata tegok sendri  peragai budak2 kite sekarang...... bile dah macam 2 ramai gak la jadi pelakon video 3gp hasil pegaulan bebas......ini ker bangsa pelapis akan datang?gua rase mau hancur malaysia nie kakakaak.......

masa gua lepak kat kantin tempat belaja gua...gua terpandang sorang awek cun...memang cun la bisa meruntun jiwa dan nurani para jejaka yang memandangnyer(poyo giler)tp gua pandang jer xd mase gua nk tegur2 laen la klu dia yang tegur gua heheheeh.......cantik bertudung litup mmg teste gua la...tapi yang xcantiknya bile gua jumpe kat luar dia xpakai tudung pun gua xkesah la sebab dia punya alasan sendri sebab ape xbertudung tapi yang gua xsuka rambut dia berkaler plk......ish!!adik perempuan gua penah tanye klu dia kalerkan rambut cantik x?gua senyum dengan cool n macho gua tanya dia tiap bulan ko datang haid x?mesti la datang jawab adik gua.....so klu datang haid ko ne wat p?msti la mandi wajib.....agak2 ko la kan dengan rambut bekaler 2 sah x mandi wajib ko?.....dia diam.....lu orang bayangkan la klu mandi wajib pn xditerima macam mane amal ibadat lu nk diterima?so  fikir2kan la.....

hahahahah penat gua nk taip panjang2 nie cukup la tulis cikit bagi lu orang baca sebab bagi bayak2 pn bukan masuk kat kepala pn hahahaha.......yang penting kesedaran pada diri lu orang....macam mane teruk pn lu orang dulu yang penting diri lu orang sekarang...renung2kan dan selamat beramal(copy ayat prof izzy haji ali..betul ker gua eja nie hahahah lantak la......)

Dari Ibn Abbas r.a dari Rasulullah SAW yang meriwayatkan hadis ini daripada Tuhannya Tabaraka Wa Ta’ala, katanya : ” Sesungguhnya Allah telah menetapkan yang baik dan yang jahat, dan telah menerangkan keduanya itu. Maka barangsiapa yang bercita kepada kebaikan, kemudian ia tidak mengerjakannya – Allah akan mencatit disisinya satu hasanah yang sempurna. Dan jika ia melaksanakan, nescaya Allah akan mencatitkan di sisi-Nya sepuluh hasanah hingga tujuh ratus kali lipat ganda dan hingga sampai beberapa kali ganda banyaknya. Dan jika ia bercita-cita mengerjakan sesuatu kejahatan kemudian tidak dilakukannya, Allah akan mencatitkan di sisi-Nya satu hasanah yang sempurna. Jika ia meneruskan cita-citanya yang jahat itu dan melakukannya, Allah akan mencatitkan baginya satu kejahatan sahaja. ~ Riwayat Bukhari dan Muslim

2 comments:

sIncEriTy hEart said...

bgus2..prigtan utk diri n kgkwn kte kat luar sana gak..:)

Maaruf Tanker said...

=)

Post a Comment